
Renata Převrátilová a Gabriela Vondrášková
Vedoucí školní jídelny a hlavní kuchařka ZŠ a MŠ Hvožďany
Video se připravuje
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Aby školní jídelna zajistila pro děti kvalitní a chutnou stravu, tak je nezbytné, aby jí vedla vedoucí, která má znalosti a zkušenosti pro takovou činnost.
Jako vedoucí školní jídelny jsem proto uvítala možnost se zapojit do projektů „Zdravá školní jídelna“ a následně „Máme to na talíři“, které mi potvrdily, že je nezbytné změnit celkový přístup k přípravě pokrmů pro děti: Že je potřeba vrátit se ve školních jídelnách k vaření ze základních surovin.
Jako vedoucí školní jídelny s 20 letou praxí považuji za důležitou součást stravování dětí ve školních jídelnách, seznámit je s tím, co pokrmy obsahují za suroviny a jaký význam tyto suroviny pro ně mají. Proto organizujeme spolu s paní kuchařkou pro děti kroužek vaření, kde je učíme, jak taková jídla uvařit.
Vzdělávat se snažíme nejen děti, ale také sebe absolvováním seminářů v „Kulinářském umění“. Naše poznatky a zkušenosti rádi předáváme i jiným školním jídelnám, které o to projeví zájem – zvláště pak se zajímají o to, jak zařazujeme luštěniny a celozrnné obiloviny do tradičních pokrmů v souladu s požadavky nového spotřebního koše, kde máme zkušenosti jako pilotní školní jídelna. Dále pak zdůrazňujeme důležitost kvality vstupních surovin, bez které nejde docílit, aby pokrm nejen pěkně vypadal ale také chutnal.

