top of page
Renata Převrátilová a Gabriela Vondrášková

Renata Převrátilová a Gabriela Vondrášková

Vedoucí školní jídelny a hlavní kuchařka ZŠ a MŠ Hvožďany

Video se připravuje

-----------------------------------------------------------------------------------------------


Aby školní jídelna zajistila pro děti kvalitní a chutnou stravu, tak je nezbytné, aby jí vedla vedoucí, která má znalosti a zkušenosti pro takovou činnost.


Jako vedoucí školní jídelny jsem proto uvítala možnost se zapojit do projektů „Zdravá školní jídelna“ a následně „Máme to na talíři“, které mi potvrdily, že je nezbytné změnit celkový přístup k přípravě pokrmů pro děti: Že je potřeba vrátit se ve školních jídelnách k vaření ze základních surovin.


Jako vedoucí školní jídelny s 20 letou praxí považuji za důležitou součást stravování dětí ve školních jídelnách, seznámit je s tím, co pokrmy obsahují za suroviny a jaký význam tyto suroviny pro ně mají. Proto organizujeme spolu s paní kuchařkou pro děti kroužek vaření, kde je učíme, jak taková jídla uvařit.


Vzdělávat se snažíme nejen děti, ale také sebe absolvováním seminářů v „Kulinářském umění“. Naše poznatky a zkušenosti rádi předáváme i jiným školním jídelnám, které o to projeví zájem – zvláště pak se zajímají o to, jak zařazujeme luštěniny a celozrnné obiloviny do tradičních pokrmů v souladu s požadavky nového spotřebního koše, kde máme zkušenosti jako pilotní školní jídelna. Dále pak zdůrazňujeme důležitost kvality vstupních surovin, bez které nejde docílit, aby pokrm nejen pěkně vypadal ale také chutnal.

bottom of page